75 jaar bevrijding

 

Hieronder een overzicht van de activiteiten:

Een stad in oorlogstijd                                                                           

Tentoonstelling 1 april – 1 juli 2020                                                              

‘EEN STAD IN OORLOGSTIJD ‘

Een indruk in woord en beeld met historisch materiaal van de vele gebeurtenissen tijdens vijf jaar oorlog in Enschede.
Samengesteld uit de Collectie Enschede in WO II, www.secondworldwar.nl

Synagoge Enschede, Prinsestraat 14, 7513 AL Enschede, www.synagogeenschede.nl.
Open op zondag, dinsdag, woensdag, donderdag 11.00-17.00 uur, uitgezonderd joodse feestdagen.

1928-1945

Van feestelijk hoogtepunt naar bitter dieptepunt

In 2020 vieren we dat Nederland  na de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog haar vrijheid terug kreeg. Naast vreugde is er ook verdriet, want wij herdenken de slachtoffers die tijdens deze donkere periode zijn gevallen. Stichting Vrienden van de Synagoge Enschede wil op een bijzondere manier aandacht schenken aan de (Enschedese) joden die destijds zijn vermoord.

Op 13 december 1928 werd de nieuwe synagoge aan de Prinsestraat in gebruik genomen. Bij deze feestelijke gelegenheid waren bijna 700 genodigden aanwezig, waaronder burgemeesters, wethouders en architecten. Het grootste deel van de aanwezigen maakte deel uit van de toenmalige joodse gemeenschap in Enschede. Het was een bijzondere en vreugdevolle gebeurtenis voor de zelfbewuste
Enschedese joodse gemeente.

Nog geen twee decennia later was de situatie rigoureus veranderd. De Tweede Wereldoorlog sloeg een enorm gat in de maatschappij, waarbij de joden zwaar werden getroffen. Zoals de gedenksteen boven de toegangsdeur van de sjoel vermeldt vielen er meer dan 700 slachtoffers binnen de Enschedese joodse gemeenschap en omstreken.

De namen van deze slachtoffers en overige joodse genodigden uit 1928 die tijdens de oorlog zijn omgebracht zullen in dit herdenkingsjaar een plek krijgen in de sjoel.

“Je bent pas vergeten als je naam niet meer genoemd wordt”.

 

 

Concert Niki Jacobs

Zondag 26 april in de Synagoge
Aanvang 15.00 uur

Niki Jacobs (1978) heeft zich de afgelopen twee decennia gespecialiseerd Jiddische liederen/Joods Volksmuziek. Vanuit een diepe fascinatie voor haar familiegeschiedenis groeide uiteindelijk de passie voor de Jiddische taal en cultuur met in het bijzonder de muzikale traditie van het Jiddisch lied. Vanuit haar klassieke vocale scholing heeft Niki Jacobs zich gespecialiseerd in het zingen van Jiddische liederen. Zij studeerde aan het conservatorium, en daarnaast in London en New York bij o.a. Zalmen Mlotek en Adrienne Cooper. Niki Jacobs is een begaafd vertolker van Jiddische liederen en wordt gezien als een van de beste Jiddische zangeressen van dit moment, en is altijd op zoek naar de verbinding tussen de Jiddische traditie en het hedendaagse leven.