De mooiste synagoge van Europa

Wij heten u graag welkom in de prachtige synagoge van Enschede. Al sinds 1928 is het monumentale gebouw een sieraad voor de stad. In opdracht van de textielfabrikant M.I. Menko heeft de bekende Amsterdamse architect Karel de Bazel een uniek totaalconcept ontworpen, dat ook in de jaren ’20 van de vorige eeuw al veel bewondering wekte. In 1998 werd het synagogecomplex rijksmonument en na een grote restauratie is het pand sinds 2004 weer in zijn pracht te bewonderen. Het gebouw wordt nog altijd gebruikt als gebedshuis.

De synagoge is opengesteld voor bezoekers, individueel of in groepsverband. Daarnaast zijn diverse ruimtes te huur voor uw particuliere of zakelijke bijeenkomsten.

Openingstijden 

Zondag, Dinsdag, Woensdag en Donderdag
11:00 – 17:00 uur

De synagoge is gesloten op  joodse feestdagen.

Architectonisch sieraad

Het synagogecomplex is voor velen herkenbaar door de drie markante koperen koepels. Het centrale deel van het gebouw omvat de grote sjoel, de dagsjoel en de kerkeraadskamer. Ook de originele feestzaal, de Joodse school en de bezoekersruimte met giftshop zijn een bezoek waard.

Duidelijk zijn in het ontwerp van De Bazel de art deco stijlelementen uit de Amsterdamse School te herkennen. In combinatie met de oriëntaalse stijl van de grote sjoel heeft dit geleid tot een meesterlijk totaalontwerp, waarin een grote mate van harmonie is bereikt. Niet voor niets wordt de synagoge van Enschede de mooiste van Europa genoemd.

Het gebouw zelf was in die tijd in gebruik door de Sicherheitsdienst, en het mag als een wrede ironie van de geschiedenis gelden dat het gebouw daarom intact gebleven is. Na de Tweede Wereldoorlog werd het gebouw weer als synagoge in gebruik genomen.

De schatten van de synagoge

De Bazel heeft ook grotendeels het interieur ontworpen. Bijzonder is dat dit -ondanks de bewogen geschiedenis- nog vrijwel compleet aanwezig is. In het interieur, zoals in de mozaïeken en glas-in-lood ramen, zijn talloze verwijzingen naar het Joodse geloof en cultuur te vinden. Ontdek zelf de schoonheid van de synagoge tijdens een bezoek.

In de gezellige bezoekersruimte kunt u genieten van een kopje koffie, thee en koosjere lekkernijen. In onze giftshop vindt u Judaica en andere cadeau artikelen.

In de prachtige koepel zijn de afbeeldingen te zien van de 12 stammen. Naast deze bijzondere mozaieken staat de grote sjoel vol van symbolen uitgebeeld in de bijzondere glas in lood ramen, mozaïeken en houtsnijwerk. Getalswaarden spelen hierbij een grote rol.