Rondleiding Joodse begraafplaats

In 1928 werd aan de Noord Esmarkerrondweg een begraafplaats gesticht door de Israëlitische gemeente van Enschede. De begraafplaats met toegangshek en aula werd ontworpen door de architecten A.P. Smits en C. van der Linde, die in diezelfde periode ook de bouw van de synagoge aan de Prinsesstraat voor hun rekening namen. Deze synagoge was ontworpen door architect Karel P.C. de Bazel en werd postuum uitgevoerd door Smits en Van der Linde. De aula van de begraafplaats is duidelijk geïnspireerd op het ontwerp van de synagoge.

Vanaf het toegangshek leidt een hoofdas naar een centraal gelegen plein met de aula. Dit rechthoekige gebouw met koperen koepeldak werd gebouwd in opdracht van textielfabrikant J. Menko. Achter de aula liggen aan weerszijden van het hoofdpad de graven. Onder andere leden van de fabrikantenfamilies Menko en Rozendaal hebben een laatste rustplaats op deze begraafplaats.

Achter op de begraafplaats staat een monument voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Deze slanke obelisk met bol werd geplaatst in 1949, is opgericht ter nagedachtenis aan meer dan 700 joodse medeburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter zijn gedeporteerd en omgebracht.

Ook  bevindt zich er een gedenksteen voor de herbegraven stoffelijke resten van een geruimde begraafplaats aan de Molenstraat. 

Tijdens uw bezoek worden er meer details toegelicht, zoals gebruiken bij begraven en rouwperiode.

De data voor rondleidingen op de begraafplaats zijn:

  • woensdag 15 mei 12.00 uur  volgeboekt
  • zondag 14 juli 11.00 uur  volgeboekt
  • woensdag 21 augustus 12 uur

Kosten: € 5,00  per persoon
Aanmelden: secretariaat@synagogeenschede.nl