Tentoonstelling Jeroen Krabbé – ‘De ondergang van Abraham Reiss’
Zondag 17 maart t/m zondag 1 september 2024 (VERLENGD!)

ABRAHAM REISS
De ondergang van Abraham Reiss is een ode van Jeroen Krabbé aan zijn grootvader. In 2010 reconstrueerde hij het leven en de dood van Abraham Reiss in negen monumentale schilderijen. Abraham Reiss was een welvarende diamantair uit Amsterdam, die door de beurskrach van 1929 zijn hele vermogen verloor. Na de Duitse inval in Nederland werd Reiss gedeporteerd naar Westerbork en vervolgens naar het vernietigingskamp Sobibor. Daar werd hij op 9 juli 1943 vermoord. Voor dit werk gebruikte Krabbé de door zijn moeder samengestelde familiegeschiedenis die ook in deze tentoonstelling te zien is, samen met andere persoonlijke documenten.

DE ERFENIS VAN ABRAHAM REISS
Jarenlang stond alleen de foto van Abraham Reiss in de woonkamer van Jeroen Krabbé, als een symbool van iemand die er nooit geweest is, iemand die zijn grootvader had moeten zijn. Het is altijd het plan van Krabbé geweest om zijn grootvader zijn naam en bestaan terug te geven, en daarmee een plek in zijn eigen leven, maar de manier waarop was onbepaald.

Het familiearchief bracht uitkomst, een schat aan informatie lag in een koffer onder het bed van zijn moeder. De privécollectie van brieven, foto’s en objecten diende als inspiratie voor de negen schilderijen. De schilderijen zijn een ode aan de grootvader van Jeroen Krabbé en indirect aan alle familieleden die hij nooit heeft gekend. In de tentoonstelling zijn delen van dit archief opgenomen en geven een persoonlijk inkijkje in oorlogsgeschiedenis van de familie Reiss.

TIJDENS DE EXPOSITIE IS EEN FILM VAN PAUL HAENEN TE ZIEN OVER JEROEN KRABBÉ EN DE TOTSTANDKOMING VAN DE SCHILDERIJEN.


Entree Tentoonstelling: € 7,-
Entree Tentoonstelling + audiotoer Synagoge: € 10,-
Incl.koffie/thee
Bestel eenvoudig via Tickets